Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ

Βίκη Αρβελάκη

Σκηνοθέτις - Παραγωγός

Με καταγωγή από την Ελλάδα, η Βίκη Αρβελάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία. Μετά από 17 χρόνια στην Ελληνική Τηλεόραση, όπου σκηνοθέτησε δεκάδες ντοκιμαντέρ, έχοντας περάσει για κάποια χρόνια και μπορστά από τις κάμερες σαν παρουσιάστρια (μεταξύ και άλλων θέσεων), δημιούργησε την Cyclos Films.

 

Η Βίκη Αρβελάκη είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Το πρώτο ντοκιμαντέρ δικής παραγωγής "Στα Σκοτεινά στην Κρήτη“ απέσπασε υποψήφιοτητα για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (2017)

 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδίκασία παραγωγής το ντοκιμαντέρ Πρωτόγονοι Ήχοι, το πορτρέτο ενός χωριού της Κρήτης που φιλοξενεί κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο στα σπίτια του, όπως γινόταν κατά παράδοση παλιά. Ο ξένος επιβεβαιώνει την ύπαρξή μας και ως εκ τούτου θεωρείται ιερός επισκέπτης. Ένα ορεινό χωριό της Κρήτης μετά από ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων με μαθήματα μουσικής, το χορού και παραδοσιακής μαγειρικής αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο ταξιδιού, εναλλακτικό. Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που μας κάνουν να νιώσουμε νοσταλγία για κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε καν τι ακριβώς είναι;

Στα Σκοτεινά στην Κρήτη (2016 / σκηνοθέτις- παραγωγός), είναι η πρώτη της ταινία με θέμα την τυφλότητα και την ικανότητά μας να δούμε πέρα από εκείνα που βλέπει το μάτι μας. Καταγράφοντας την εμπειρία 300 φοιτητών που βίωσαν μια ολόκληρη ημέρα στα σκοτεινά - με τα μάτια τους καλυμμένα - το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ικανότητά μας να "δούμε" με τα μάτια της καρδιάς και να κατανοήσουμε την απόσταση του "βλέπω" και του "συνειδητοποιώ". Το ντοκιμαντέρ απέσπασε υποψηφιότητα καλύτερου ντοκιμαντέρ της χρονιάς από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (2017), συμμετείχε σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην τηλεόραση και σε προβολές για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.

 

Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς (2018, συν-σκηνοθέτις, μοντέρ, συμπαραγωγή Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και COSMOTE TV). To ντοκιμαντέρ καταγράφει ιστορικά γεγονότα που έγιναν στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης. Τα 23 ονόματα των νεκρών το μνημείο του χωριού είναι μέρος της ατέλειωτης λίστας εκτελεσμένων από τους Γερμανούς Ναζί στα περισσότερα από 100 μαρτυρικά χωριά. Ηλικιωμένοι άνθρωποι θυμούνται την αιματοβαμμένη εκείνη Δευτέρα από το πρωί που στο χωριό Κακόπετρος μπήκε ο Γερμανικός στρατός μέχρι το βράδυ που έφυγαν αφήνοντας νεκρά πτώματα παντού.

 

Ο Σολωμός (2019/σκηνοθέτις, παραγωγός) που έκανε πρεμιέρα στο Big Sky Documentary Festival και ελληνική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι η ιστορία του Σολωμού Πισιήα, ενός Κύπριου που ζει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά και μοιράζεται την πόλη και τον έναστρο ουρανό με άλλους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Αυτή η ταινία μικρού μήκους που έχει ήδη προβληθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχει επίσης προβληθεί σε διάλεξη του Πανεπιστημίου Κρήτης για τους αστέγους της Κρήτης.

TOP