ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΦΩΝΗ

Ένα χωριό της Κρήτης ψιθυρίζει

Ντοκιμαντέρ, HD 45 min., έγχρ., Αγγλικοί υπότιτλοι., Κρήτη, 2019

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τις παραδόσεις, τα έθιμα και τον πολιτισμό της Κρήτης όπως διατηρήθηκαν από το χθες και όπως τις συναντάμε σήμερα σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης.

Η καταγραφή των νέων ανθρώπων που επισκέπτονται το ορεινό χωριό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η ζύμωσή τους με τους ντόπιους, με τις μουσικές και τους χορούς προκαλούν το ξύπνημα της Πρωτόγονης Φωνής μέσα τους.

 

Η ταινία αυτή, καταγράφει το Μουσικό Διδασκαλείο (στο χωριό Μέρωνας στο Αμάρι Ρεθύμνου) παρουσιάζοντας τα παλιά μα ακόμα ζωντανά έθιμα, βάζοντάς μας να αναρωτηθούμε και να αναζητήσουμε ξανά την απλότητα και την - χωρίς περιττά - καθημερινότητα. Η κάμερα παρακολουθεί τη ζωή στο χωριό την εβδομάδα του μουσικού σχολείου, τους ξένους που το επισκέπτονται κάθε Αύγουστο - για να ξαναβιώσουν την ανιδιοτελή και εγκάρδια φιλοξενία, τις μουσικές, τις καντάδες και το καλό σπιτικό φαγητό. Η μεγάλη οικογένεια των ανθρώπων που δημιουργείται, μας στέφει να αναζητήσουμε τον δικό μας προσωπικό παράδεισο, σε κάποιο από τα εκατοντάδες μικρά χωριά της Κρήτης.

Το ντοκιμαντέρ τονίζει ιδιαίτερες ταυτότητες που έχουν τα χωριά του νησιού, οι οποίες συνθέτουν ένα ενδιαφέρον πάζλ διαφορετικών κομματιών, που όμως ταιριάζουν απόλυτα στην τελική σύνθεση που ονομάζουμε Κρήτη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βίκη Αρβελάκη
Κάμερα: Σταύρος Παπαδημητρίου | Γιώργος Δαράκης
Μοντάζ: Βίκη Αρβελάκη
Ήχος: Γιώργος Σκαλίδης
Επιμέλεια Παραγωγής: Χρύσα Καπαγιωρίδου
DCP Transfer: Γιάννης Γιαννικάκης
Διάρκεια: 45 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2019

TOP